Työn ja projektien pyöritys yrittäjän arjessa

Kuvittelin joskus ehkä vähän lapsellisestikin ennen yrittäjäuran aloitusta yrittäjyyden jotenkin erityislaatuiseksi tavoiteltavaksi tilaksi. Nyt olen kuitenkin joutunut hieman yli kolmen vuoden kokemuksen ajalta toteamaan että varsinkin perheenisälle,  joka pyörittää osa-aikaisesti yksin myös kotia, siitä on monesti arjessa glamour kaukana. On siis joutunut toteamaan että yrittäjätkin ovat ihmisiä 😉 Juuri näistä ajankäytön ja arkielämän ajan sekä työnhallinnan haasteista kumpusi tarve lähteä rakentamaan sähköisiä työkaluja jolla tätä yhteensovittamista voi helpottaa. Jotenkin jopa uskoin ja toivoin että yrittäjäjärjestöt jne. olisivat tuoneet ratkaisun pienelle yrittäjälle nimenomaan näissä yrityksen arjen pyörityksen haasteissa. Mutta valitettavasti kaikki työt on itse tehtävä. Toinen isompi kysymys on sitten miten ne organisoidaan. Käytännön kokemus on osoittanut että tutut yrittäjät ovat paras tukiverkosto, joiden kanssa jakaa niin yrittämisen ilot ja surut. Mietimme jopa yrittäjäkollegan kanssa vuodatuspuhelimen perustamista yrittäjille kun välillä tällaiselle tuntuisi olevan tarvetta. Toki kirjanpito, verotus ja muut pakolliset asiat vaativat alkuun tietolähteitä ja tahoja joilta kysellä mutta kun on alkuun päässyt niin yrittäjän arjen haasteet ovat aivan muualla. No, yhtä kaikki yrittäminen on myös hyvin antoisaa ja opettavaista vaikkakin jatkuvaa tasapainoilua arjessa.

Itselleni tärkein työn- ja projektienhallinnan kannalta on se että kaikki asiat löytyvät järjesteltynä yhdessä paikassa ja niiden eteneminen, näihin liittyvät keskustelut ja tilat ovat aina ajan tasalla. Koska työni on hyvin liikkuvaa voin kirjata asioita talteen kännykällä, sähköpostilla ja verkosta silloin kun ehtii ja itselle sopii. Samalla tavoin pystyn seuraamaan aktiviteettivirrasta niin oman yritykseni kuin kaikkien asiakkaideni töiden ja projektieni asioita yhdestä paikasta. Mikään asia harvoin jää unohtumaan ja joutuu vain lähinnä katsomaan peiliin jos asiat eivät etene. Ja mikä parasta ja tärkeintä nimenomaan yrittäjälle on se että pystyy yhdestä paikasta seuraamaan myös kaikkien työntekijöiden töitä ja projekteja. Ei tarvitse olla jatkuvasti kyselemässä työntekijöiltä missä mennään joka lähtökohtaisesti heikentää työtehoa ja tuottavuutta.

Kannustankin lämpimästi kaikkia yrittäjiä pysähtymään hetkeksi miettimään voisiko päivittäiset työt organisoida uudella tavalla paremmin ja tehokkaammin. Näin jää yrittämisessä paljon enemmän aikaa ja energiaa muuhun tekemiseen kuin jatkuvan kaaoksen hallintaan.