SaaS työkaluja valitessa olisi syytä kiinnittää huomiota työpaikan digitaaliseen ergonomiaan

Kirjoitimme maaliskuussa siitä, että sähköposti ei ole katoamassa mihinkään. Tämän lisäksi sähköpostista yritystyökaluna olisi SaaS ohjelmistojen kehittäjillä ja palveluntarjoajilla valtavasti opittavaa.

Sähköposti on erittäin hyvä perustyökalu, joka lienee ensimmäisiä laajasti SaaS-tyyppisesti yrityksissä käyttöönotettuja ohjelmistoja. Lukuunottamatta ilmaisia sähköpostitarjoajia, on suorastaan nautinnollista, kuinka huomaamaton sähköposti on ja kuinka vähän sähköposti häiritsee käyttäjää päivittäisessä työn tekemisessä. Työn tekemiseen ja tuottavuuden lisäämiseen tarkoitettujen ohjelmistojen tulisikin mahdollisimman vähän aiheuttaa minkäänlaisia keskeytyksiä tai herättää huomiota johonkin muuhun, kuin varsinaiseen työn tekemiseen. Työkalun huomaamattomuus onkin työn tekemisessä merkittävin lisäarvo, jota ei tunnuta ymmärrettävän.

Jostain syystä tuntuu olevan valloillaan trendi, jossa yritysten SaaS-ohjelmistoihin ilmaantuu kaikenlaista sovelluksen sisäistä markkinointia, kyselyjä jne. Tämän lisäksi lähetetään tuotteeseen liittyviä markkinointikirjeitä, joista monessa tapauksessa ei pääse edes helpolla eroon. Cenno SaaS-palvelu arvostaa periaatetta, jossa käyttäjiä häiritään ja keskeytetään mahdollisimman vähän. Vain välttämättömistä ohjelmistopäivityksistä, yllättävistä palvelukatkoista tms. informoidaan. Olemmekin erityisesti panostaneet siihen, että siinä kohtaa kun käyttäjällä tulee käyttöön liittyvä ongelma, asiakastukemme toimii ripeästi ja pystymme reagoimaan siihen mahdollisimman pikaisesti. Meille on tärkeintä se, että asiakkaidemme työnteko ei pääse keskeytymään.

Sen jälkeen kun asiakkaamme ovat ottaneet käyttöön ohjelmistomme, olemme tyypillisesti lähettäneet ohjelmiston käyttöön liittyviä ohjeita noin kerran kuukaudessa. Nyt valoillaan olevasta yritysohjelmistoissa ikävään suuntaan lähteneestä trendistä johtuen, päätimme kevään aikana, että vähinnämme entisestään vain välttämättömimpään tiedottamiseen.

Kirjoitimme aikanaan mentaalisesta ergonomiasta, joka on sisäisen motivaation ohella ratkaisevia tuottavuuteen liittyviä tekijöitä. Liiallisesti häiritsevät tietotekniset työkalut ovatkin ryntäämässä häiritsemään työrauhaa. Ehkä olisikin tarpeen alkaa kiinnittämään huomiota enemmän työpaikan digitaaliseen ergonomiaan ja millaisia työkaluja käyttöön otetaan?